Lussekatter – Oczy św. Łucji
W tym tygodniu propozycją w Wypiekaniu na śniadanie są szwedzkie bułeczki o pięknym żółtym kolorze, w kształcie litery S. Są to bułki związane z niesamowitą, męczęńską historią św. Łucji. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi ze Szwecji, gdzie kult tej świętej jest zaskakująco duży. Bułki są mocno maślane i słodkie. Smakują wyśmienicie:)
Składniki:
- 300 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 g szafranu lub kurkumy
- 750 g mąki
- rodzynki
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Smacznego:)