Imbirowe ciasteczka świąteczne

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyobraźcie sobie kubek ciepłego mleka i idealne ciastko, do komplet. Temu, imbirowemu, do ideału bardzo blisko!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka są  miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kawałeczki kandyzowanego imbiru lekko szczypią w język przy każdym kęsie.Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie ciemne od melasy ciasteczka, zapakowane w kawałek celofanu staną się pięknym, świątecznym podarkiem!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 ciasteczek

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Imbirowe ciasteczka świąteczne

Agata, 15 grudnia 2014

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masło - 60 g
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki + do obtaczania
  • melasa - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • cynamon - szczypta
  • imbir - 3/4 łyżeczki, mielony
  • imbir kandyzowany - ok. 3 łyżek, pokrojony w małą kostkę
  • sól - szczypta
  • soda - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania

Cukier zmiksuj z masłem, dodaj jajko. Wlej melasę, dodaj suche składniki. Dodaj posiekany imbir.

Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.

Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy