Smaczne gofry waniliowe
Bardzo smaczne,delikatne i chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.
Składniki na 12 sztuk:
125 g masła
25 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 jajka
1 laska wanilii
250 g mąki orkiszowej 630
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka
Wykonanie:
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.Mieszając dodawać po 1 jajku.Laskę wanilii przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,na końcu dodawać porcjami mleko.Ciasto powinno być gęste
- po 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie 2,5 minuty) na złoty kolor
- po upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia
ŻYCZĘ SMACZNEGO !