Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką
Przy piątku i świętach w perspektywie polecam bardzo dobrą sałatkę z tuńczykiem, marynowaną cebulką i musztardowym sosem vinegret. Powinnam ją nazwać „Sałatką 3 cebul” bo to warzywo występuje tu, aż trzykrotnie. Jest to jednak duży atut a smak każdej cebuli jest inny więc nic się nie dubluje i nie zanudza. Może to być lekka przystawka, na pobudzenie kubków smakowych.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilkanaście małych cebulek marynowanych
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 kapusty lodowej
- 2 łyżki musztardy
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- szczypiorek
Kapustę lodową pokroić i ułożyć na półmisku. Cebulę i pomidory pokroić, tuńczyka i cebulkę osączyć. Na kapuście układać tuńczyka, pomidory, cebulę i cebulkę. Musztardę zmieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem i utrzeć na gładko. Polać sałatkę, posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)