Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Do tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Proporcje na 10 gołąbków Czas przygotowania: 7 godzin
Składniki:
- 1 kapusta (1500 g)
- 60 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 250 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie: Grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki. Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy. Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy wodą z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając.