Migdałowe ciasteczka z dziurką
Zapraszam na pyszne,aromatyczne ,bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka.Trochę zabawy z przgotowywaniem,ale radość z jedzenia zapewniona,bo rozpływają się po prostu w ustach.Z połowy porcji nie opłaca się ich robić,bo znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na około 80 sztuk:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+mąka do podsypywania
dżem u mnie morelowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki na około 80 sztuk:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+mąka do podsypywania
dżem u mnie morelowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- na patelni bez tłuszczu podprażyć migdały,ostudzić
- masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka.Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały.Uformować kulę ,zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
- piekarnik nastawić na 200`C.Ciasto rozwałkować na grobość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka.Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
- wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów.Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
- każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem,przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem
- przechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni