Migdałowe ciasteczka z dziurką

Zdjęcie - Migdałowe ciasteczka z dziurką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zapraszam na pyszne,aromatyczne ,bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka.Trochę zabawy z przgotowywaniem,ale radość z jedzenia zapewniona,bo rozpływają się po prostu w ustach.Z połowy porcji nie opłaca się ich robić,bo znikają w ekspresowym tempie.

Zdjęcie - Migdałowe ciasteczka z dziurką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na około 80 sztuk:

250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+mąka do podsypywania
dżem u mnie morelowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
  • na patelni bez tłuszczu podprażyć migdały,ostudzić
  • masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka.Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały.Uformować kulę ,zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
  • piekarnik nastawić na 200`C.Ciasto rozwałkować na grobość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka.Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
  • wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów.Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
  • każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem,przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem
  • przechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni
Zdjęcie - Migdałowe ciasteczka z dziurką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy