Łosoś cytrynowy z kaparami
Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię. Sprawdzi się również w Waszym domu. Możecie użyć łososia w dzwonkach lub filety. Odkryjcie w czasie Świąt nowe doskonałe smaki.
Łosoś cytrynowy z kaparami składniki na 4 porcje:- 4 dzwonka z łososia (po ok. 220g)
- 6 łyżek oleju cytrynowo-bazyliowego Kujawski
- 6 łyżek kaparów
- 20 oliwek bez pestek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
Łososia opłukuję pod zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym, solę i nacieram olejem cytrynowo-bazyliowym (używam do tego 4 łyżki oleju). Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Kapary odsączam, oliwki kroję w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię układam łososia (dzwonka o grubości ok. 1,5cm), smażę po 5-6 minut z każdej strony.
Pozostały olej smakowy rozgrzewam na małej patelni, dodaję kapary i oliwki. Podsmażam chwilę, doprawiam sokiem z cytryny. Zdejmuję z ognia i dodaję łyżkę siekanego koperku, mieszam.
Na usmażonego łososia układam cytrynowe kapary z oliwkami. Posypuję pozostałym koperkiem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z plastrami cytryny na eleganckich talerzach.
Przepis na łososia cytrynowego z kaparami i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!