Czekoladowy chlebek bananowy
Czekoladowy chlebek z aromatem korzennym szybki i prosty do zrobienia jeżeli chcecie można polać go czekoladą choć dla mnie jest zbędna...Wilgotny i pyszny taki jak lubię a dzieciaki go uwielbiają . Polecam
- 3 banany waga w skórkach (593g) po obraniu (358g)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko (59g)
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego nie rafinowanego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki owsianej
Masło rozpuścić i przestudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kakao - odstawić.
Do masła wbić jajko ,dodać cukier i zmiksować do połączenia składników. Banany rozgnieść widelcem przełożyć do miski dodać cukier i płynna masę oraz suche składniki - wymieszać trzepaczką aż składniki się połączą. Formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 C i piec 30 - 35 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Opcjonalnie
Można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego