Naleśniki z serem
To chyba jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni, przynajmniej w kategorii domowych obiadów na co dzień. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze słodkim nadzieniem z dobrego, polskiego twarogu, obowiązkowo podsmażone na maśle, są po prostu pyszne w swojej prostocie. Na pewno wiele z Was ma do nich sentyment, tak jak i ja, i kojarzą się Wam z dzieciństwem. Przyznam, że nie jadłam ich od baaardzo dawna, dlatego z przyjemnością przypomniałam sobie ten smak :)
NALEŚNIKI Z SEREM
(4 porcje)
8 naleśników (przepis podstawowy klik!),
350-400g półtłustego twarogu,
1 żółtko (surowe),
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2-3 łyżki śmietany,
masło klarowane do smażenia,
cukier puder do posypania
Twaróg przetrzeć przez sitko. Dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i tyle śmietany, aby otrzymać konsystencję gęstej pasty. Całość dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć solidną łyżkę twarogu i rozsmarować go na jednej połowę. Złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim z obu stron naleśniki. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.