Smaki dzieciństwa - chleb w jajku
Zaczynam serię przepisów, przywodzących na myśl smaki dzieciństwa …
Smaki dzieciństwa i najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ).
Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU.
Któż z nas go nie zna?!
Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.
Delikatny … mięciutki … obłędny!
Jem go od kiedy pamiętam!
Jem go tak często jak tylko mogę!
__________________________________________________________________________________________
SKŁADNIKI:
* czerstwy chleb – 2 kromki
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* masło – ok. 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.
Smażymy na złoto na masełku!
__________________________________________________________________________________________
W wersji : SOLO
W wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄ
W wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
W wersji : Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
W wersji: Z POMIDORKIEM
Albo z cukrem pudrem ….
Dziś znany jest również pod nazwą tosty francuskie!
Koniecznie spróbujcie!