Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory.
Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem spotykało się z pozytywnymi reakcjami. Nie jest ono specjalnie wykwintne, nie powala wyglądem, ale smakuje naprawdę nieźle. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a zapiekane pory zyskują nowego wymiaru. Jedyny minus tego dania to kaloryczność, ale od czasu do czasu można przymknąć na to oko ;)
Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno.
Kapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (...). Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa.
Rok temu jeden z październikowych weekendów spędziłam na jurze krakowsko-częstochowskiej. Pogoda jak na zamówienie, więc postanowiłam udać się na grzyby. Grzybów nie znalazłam, za to wróciłam z 2 kilogramami dzikiej róży. Z połowy przygotowałam nalewkę kresową.
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy.
W ubiegłym roku wyjątkowe połączenie piwa i czekolady odkrywałam w brownie. tegoroczne zakończenie akcji "tydzień z piwem w tle" uhonoruję w podobny sposób, bo łącząc te dwa składniki, ale tym razem będzie bez pieczenia - coś dla łasuchów, czyli eleganckie trufle z gorzkiej czekolady.