Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem

Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem

Nutella ze śliwek sama w sobie jest pyszna. Jednak to właśnie dodatek imbiru i cynamonu sprawia, że nasze powidła śliwkowe nabierają niebanalnego charakteru.

Zdjęcie - Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zeszłym roku razem z Agatą i Markiem robiłam szybką wersję przepisu na nutellę ze śliwek. W tym roku postanowiłam dodać świeży imbir oraz cynamon. Pomysł okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, sprawiając że powidła nabrały cudownego aromatu i świeżego smaku.

Nutella idealnie komponuje się jako dodatek do ciast czy też świeżych bułeczek na śniadanie.

Składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżka kakao
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka startego cynamonu

Zdjęcie - Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem.

Smażymy przez ok. 2 godz., często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły. Po 2 godzinach wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia.

Następnego dnia ponownie smażymy przez 2 godziny lub do momentu kiedy odparuje większość płynu. Dodajemy świeży starty imbir, cynamon oraz kakao i przesmażamy kolejne 15 minut.

Gorącą nutellę ze śliwek przekładamy do wyparzonych słoiczków solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie - Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów