Nutella ze śliwek z imbirem i cynamonem
Nutella ze śliwek sama w sobie jest pyszna. Jednak to właśnie dodatek imbiru i cynamonu sprawia, że nasze powidła śliwkowe nabierają niebanalnego charakteru.
W zeszłym roku razem z Agatą i Markiem robiłam szybką wersję przepisu na nutellę ze śliwek. W tym roku postanowiłam dodać świeży imbir oraz cynamon. Pomysł okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, sprawiając że powidła nabrały cudownego aromatu i świeżego smaku.
Nutella idealnie komponuje się jako dodatek do ciast czy też świeżych bułeczek na śniadanie.
Składniki:- 3 kg śliwek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżka kakao
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka startego cynamonu
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem.
Smażymy przez ok. 2 godz., często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły. Po 2 godzinach wyłączamy i odstawiamy do wystudzenia.
Następnego dnia ponownie smażymy przez 2 godziny lub do momentu kiedy odparuje większość płynu. Dodajemy świeży starty imbir, cynamon oraz kakao i przesmażamy kolejne 15 minut.
Gorącą nutellę ze śliwek przekładamy do wyparzonych słoiczków solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.