Zupa krem z dyni

Niezwykle delikatna i kremowa zupa krem z dyni to idealna propozycja dania w ponure i coraz chłodniejsze jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa, jest bardzo szybka w przygotowaniu, a przy tym smaczna i zdrowa. 100 g zawiera ok. 27 kcal, jest bogata w witaminy i cenne składniki mineralne tj.potas, fosfor, wapń czy żelazo. W kuchni znalazła zastosowanie w wielu potrawach m.in wykorzystywana jest do przygotowania wspaniałych zapiekanek, zup czy nawet konfitur.
Zdjęcie - Zupa krem z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(na 6 porcji)

  • 1 mała dynia
  • 1 duża cebula
  • 1 l rosołu
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta curry
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka smalcu


Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • 4 kromki chleba lub bułki


Przygotowanie:

Dynię opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona i wytnij sam miąższ, który następnie pokrój w większą kostkę. Marchew oraz ziemniaki obierz i równiej pokrój w kostkę.Wszystkie warzywa dodaj do rosołu i gotuj do miękkości. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilkę i zblenduj całość na gładki krem. Pod koniec zupę zdejmij z ognia i dodaj śmietankę. Całość jeszcze raz zagotuj doprawiając do smaku przyprawami.

Grzanki:
Chleb pokrój w większą kostkę i podsmaż na suchej patelni. (aby uzyskać złoty kolor można dodać odrobinę oleju).

Przed podaniem, do zupy wrzuć garść grzanek, a całość posyp posiekaną natką pietruszki.


Zdjęcie - Zupa krem z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy