Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- 500 g pieczarki
- 150 g majonezu
- 50 g pikantnego ketchupu
- 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr
- 1 cebula
- 100 g starkowanego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie natka pietruszki
Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego. Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera.
Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć dokładnie przyprawą do mięs i odstawić w chłodne miejsce na minimum pól godziny.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Tutaj trochę zmieniłam przepis oryginalny i podsmażyłam pieczarki z cebulką na odrobinie masła. Posolić. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czosnek rozetrzeć na pastę. Jeżeli lubimy pietruszkę - to drobno ją posiekać.
Teraz należy wszystko razem wymieszać - podsmażone pieczarki, czosnek, pietruszkę, majonez i ketchup.
Pokrojone mięso rozłożyć (jeden obok drugiego zachowując min. 2 cm odstępu) na największej blaszce z piekarnika. Na każdy kawałek mięsa nałożyć przygotowany farsz. Następnie posypać je po wierzchu żółtym serem. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło: przepisy.pl