Pagórki jabłkowe

Pagórki jabłkowe

Zdjęcie - Pagórki jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 80
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 50 minut

 

W tym tygodniu propozycją Ciasta na niedzielę są Pagórki jabłkowe. Ciasto, które swoim wyglądem jak najbardziej przypomina pagórki smakuje wspaniale. Ten przeuroczy wygląd zawdzięcza połówkom jabłek rozłożonym w odstępach, dzięki temu tworzą się prawdziwe pagórki.

Razem ze mną ciasto upiekły:

 

Składniki

Instrukcje

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nią obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Posypać miejsca między jabłkami cukrem brązowym. Rozwałkować drugi placek i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto. Całość przykryć drugim plackiem tak, aby brzegi się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Brzegi po sklejeniu najlepiej zawinąć delikatnie do środka. Z pozostałej części ciasta wyciąć ozdobne ciasteczka i ponakładać na około, zakrywając łączenie brzegów. Całość nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 min. Ciasto się pięknie zarumieni.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pagórki jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów