Pagórki jabłkowe
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 50 minut
W tym tygodniu propozycją Ciasta na niedzielę są Pagórki jabłkowe. Ciasto, które swoim wyglądem jak najbardziej przypomina pagórki smakuje wspaniale. Ten przeuroczy wygląd zawdzięcza połówkom jabłek rozłożonym w odstępach, dzięki temu tworzą się prawdziwe pagórki.
Razem ze mną ciasto upiekły:
Składniki
- mąka pszena - 800 g
- margaryna - 1 3/4 kostki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- cukier puder - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
- jabłka - 10
- cukier brązowy - 3 łyżki
- bułka tarta - 3 łyżki
- cukier puder - do posypania
Instrukcje
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi. Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nią obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm. Posypać miejsca między jabłkami cukrem brązowym. Rozwałkować drugi placek i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto. Całość przykryć drugim plackiem tak, aby brzegi się stykały. Dokładnie posklejać brzegi, aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta. Brzegi po sklejeniu najlepiej zawinąć delikatnie do środka. Z pozostałej części ciasta wyciąć ozdobne ciasteczka i ponakładać na około, zakrywając łączenie brzegów. Całość nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec 50 min. Ciasto się pięknie zarumieni.
Smacznego:)