Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami

Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami
Zdjęcie - Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas pędzi jak szalony, dosłownie! Jeśli uda mi się raz na tydzień przygotować obiad, to jest to cud. Jako że trzeba się adaptować do nowych warunków, kolejny przepis z cyklu szybko, smacznie i z zapasem na kilka porcji :)
Pesto szpinakowe jest zdecydowanie moim ulubionym, pojawiło się zresztą już na blogu i często je przyrządzam, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł jakby smakowało z dodatkiem orzeszków ziemnych. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Jak dla mnie w smaku petarda! Dodatkowo nie żałowałam czosnku i parmezanu, więc jak ktoś lubi pesto o mocnym i wyrazistym smaku, przepis jest zdecydowanie dla niego. Mocno polecam!



Składniki na dwa słoiczki
  • trzy garście świeżego szpinaku*
  • garść orzeszków ziemnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera


Szpinak przepłukać i poczekać aż lekko obeschnie. Następnie umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować.
Ja preferuję dość gęste pesto (uwielbiam jako smarowidło do kanapek), wiec jeśli dla kogoś będzie za gęste, należy dodać oleju. Przechowywać w zakręconych słoiczkach w lodówce.
*Ponieważ dość często robię szpinakowe pesto, w sezonie kupuję dużo świeżego szpinaku, dzielę na porcje i zamrażam. Później wystarczy tylko rozmrozić, dodać dodatki i gotowe.

Zdjęcie - Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów