Drożdżowe ciasto sypane z jabłkami
Co tydzień piekę ciasto drożdżowe z owocami w celach służbowych ...:)
Każde ciasto wychodzi inaczej , dziś wypróbowałam ciasto sypane i jestem pod wielkim wrażeniem .
Fantastycznie proste, smaczne , no i zawsze wychodzi. Do ciasta użyłam jabłek ale można użyć każdych innych owoców sezonowych .
Drożdżowe ciasto sypane z jabłkami .
Składniki:
100 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 jajek
5 szklanek mąki
1 cukier wanilinowy
3 jabłka
kruszonka
100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Do dużej miski wsypujemy pokruszone drożdże na to wsypujemy cukier. Szklankę mleka podgrzewamy i wlewamy na cukier. Następnie jajka wbijamy do osobnej miseczki mieszamy i wlewamy na mleko. Na to wlewamy olej. Potem cukier wanilinowy i na koniec przysypujemy wszystko mąką . Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do tortownicy na to układamy owoce. Robimy kruszonkę . Posypujemy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.