Odmładzający sok z buraka
Jadamy buraki głównie ze względu na smak, a to warzywo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Buraki jako jedne z niewielu maja silne właściwości przeciwnowotworowe, to za sprawą betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Buraki wspomagają układ krwionośny, ale nie dzięki dużej zawartości żelaza, ale za sprawą barwnika, który należy do silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki są zasadotwórcze, odkwaszają więc organizm zakwaszony mięsem i słodyczami. Pomagają również w walce z wirusami, obniżają dolegliwości związane z menopauzą, regulują ciśnienie krwi, przez co zmniejszają rozwój niewydolności serca, obniżają cholesterol, zwiększa wytrzymałość człowieka i obniża procesy utleniające w organizmie. Buraki są niskokaloryczne, mają jednak wysoki indeks glikemiczny, powinny ich więc unikać osoby chorujące na cukrzycę, wskazane jednak są kobietom w ciąży, głównie za sprawą wysokiej zawartości kwasy foliowego, ale również dzieciom i młodzieży, narażonym na anemię. Tyle o burakach, a można by dużo więcej, jeśli natomiast do buraków dodamy brzoskwinię, która poprawia kondycję skóry, tonizuje ją i odświeża, a to wszystko dzięki znajdującej się w brzoskwini witaminie A, witaminom z grupy B i PP oraz karotenoidom, które mają właściwości odmładzające, z ich też powodu brzoskwinie często wykorzystywane są w kosmetologii. Jeśli wzbogacimy całość nawilżającym skórę ogórkiem to można powiedzieć, ze eliksir młodości mamy na wyciągnięci ręki.
Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min
4 średniej wielkości buraki
2 średniej wielkości marchewki
2 łodygi selera naciowego
1/2 ogórka
2 brzoskwinie
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i obieramy, poza brzoskwinią 2. Z pomocą sokowirówki wyciskamy sok z buraków, marchewki i selera 3. Do soku dodajemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i obranego ogórka, miksujemy z blenderze do uzyskania konsystencji gęstego soku przecierowego 4. Podajemy natychmiast, można ewentualnie schłodzić 5. Soku nie robimy na zapas, stojąc w lodówce traci on swoje wartości odżywcze, przygotowujemy sok na bieżąco