Rustykalny sernik ze śliwkami
Gdzieś za rogiem już puka jesień do okien… Zagląda do ciepłych domów razem z wciąż jeszcze ciepłymi promieniami wrześniowego słońca. Jeszcze jej nie widać gołym okiem, choć jarzębiny już czerwienią się na gałęziach, a chłodne poranki srebrzą się rosą misternie ponawlekaną na nici pajęczyny… Chwytam więc ostatnie ciepłe dni za pazuchę, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Zamykam w zdjęciach zieleń liści – na zimę będzie jak znalazł, jak rozgrzewający kompot śliwkowy ze słoika.
Gdzieś po drodze wpadły mi do koszyka śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie. Takie są tylko teraz, tylko u nas. Oprócz rzędu dumnie wypinających pierś słojów z kompotami piekę ciasta, drożdżówki i sernik. Ten ostatni wydaje mi się najlepszy, bo kto nie lubi sernika. A ten sernik jest nie dość, że pyszny, to jeszcze bajecznie prosty – na ucieranym, wilgotnym i delikatnym cieście. Nie może się nie udać,a śliwki w nim, jak ametystowe guziki w odświętnym płaszczu – dodają szyku i dobrego smaku.A jeśli interesuje Was jaki śliwkowy kompot lubię najbardziej i jak najchętniej go wyjadam, zachęcam do odwiedzenia bloga hellozdrowie, gdzie miałam przyjemność podzielić się przepisem na śliwki z kremem kokosowym. Pyszne i wyjątkowe tak jak miejsce, w którym znalazł się ten przepis.
Składniki:
(blacha o wym. 25×30)
- 300g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g mąki pszennej tortowej
- 125g cukru
- 4 jajka
- 175g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250g śliwek
Przygotowanie krok po kroku:
- Ze śliwek usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Twaróg wymieszaj z jajkiem, ekstraktem oraz cukrem za pomocą łopatki lub trzepaczki. Nie ubijaj, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Odstaw.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i solą na jasną i puszystą masę.
- Następnie nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku i ucieraj aż dokładnie połączą się z masą maślaną.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj krótko, tylko do połączenia się składników.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto ucierane i rozsmaruj na całej powierzchni.
- Na ciasto rozłóż łyżką ser i za pomocą patyczka lub noża przemieszaj lekko tworząc „esy floresy”
- Na wierzch rozrzuć cząstki śliwek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-45 minut lub do chwili aż ciasto wyrośnie na całej powierzchni i zrumieni się.
- Wystudź.
Smacznego!