Aromatyczna zupa dyniowa
Jesień wtargnęła w nasze życie bardzo szybko zmieniając pogodę i nastroje. Zdecydowanym jesiennym daniem jest zupa dyniowa. Najlepsza jest ta rozgrzewająca z imbirem i szczyptą chili. Pokrojona dynia i cebula czekały, aż je doprawię i wstawię do nagrzanego piekarnika aby móc wydobyć woń przypraw i słodki smak dyni.
Gorąca zupa krem idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub pestkami dyni.
Porcja dla 3-4osób
Składniki:
Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 stopni. Dynie przekrój na pół, wyjmij łyżką miąższ i pokrój na plasterki. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Obok kawałków dyni połóż cebule ( nie krój ich). Dynie i cebule posyp przyprawami i świeżym imbirem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Przygotowanie wywaru : do niewielkiego garnka wlej pół litra wody, dodaj 2 małe korzenie pietruszek, łodyżkę selera i pora. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i odkrój miąższ od skórki, wrzuć razem z cebulką do misy blendera. Zalej szklanką wywaru i zmiksuj na gładkie puree. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż ząbek czosnku, dodaj puree, zamieszaj i podsmaż ok 5 min. Przełóż do garnka z wywarem, zagotuj i dopraw solą do smaku. Jeśli wyda Ci się zbyt gęsta możesz dolać wody. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, grzankami z chleba.
Porcja dla 3-4osób
Składniki:
- mała dynia ok 2 kg,
- wywar z jarzyn,
- 2 cebule,
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, papryki, curry
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- łyżka świeżego imbiru,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do posypania, pestki dyni lub grzanki z chleba
Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 stopni. Dynie przekrój na pół, wyjmij łyżką miąższ i pokrój na plasterki. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Obok kawałków dyni połóż cebule ( nie krój ich). Dynie i cebule posyp przyprawami i świeżym imbirem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Przygotowanie wywaru : do niewielkiego garnka wlej pół litra wody, dodaj 2 małe korzenie pietruszek, łodyżkę selera i pora. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i odkrój miąższ od skórki, wrzuć razem z cebulką do misy blendera. Zalej szklanką wywaru i zmiksuj na gładkie puree. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż ząbek czosnku, dodaj puree, zamieszaj i podsmaż ok 5 min. Przełóż do garnka z wywarem, zagotuj i dopraw solą do smaku. Jeśli wyda Ci się zbyt gęsta możesz dolać wody. Podawaj z posiekaną natką pietruszki, grzankami z chleba.