Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje.
Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu.Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów.Ja proponuję dziś poniższy skład.
Karnawał w toku, więc czasem się zdarzy jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Żeby nie stać za długo przy kuchni proponuję jako przekąskę krewetki na ostro.
Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.
Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)
Jest tak wiele wersji tej surówki jak wiele wersji pisowni i odczytu jej nazwy. Trudno znaleźć kogoś kto jej nie lubi. Zwykła, prosta, zadomowiona u nas sałatka czy surówka colesław.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
Na ostatni dzień weekendu majowego polecam bardzo dobrego drinka o obiecującej nazwie Niebiańskie orzeźwienie. Jest to połączenie becherovki, soku bananowego oraz syropu curacao. Jeśli tylko lubicie wymienione składniki skuście się, nie będziecie żałować.
Po upieczeniu okazało się, że jest to bardziej sernikobrownie niż sernik - intensywnie czekoladowe ciasto jest ciężkie, wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z delikatną serową masą. Jedyne, co bym zmieniła w przepisie, to ilość cukru w cieście - następnym razem nieco bym ją zmniejszyła.