1. Ugotuj makaron w 1l wody z dodatkiem soli i oliwy, powinien być gotowany 2min krócej niż zwykle 2. Kokilki wysmaruj oliwą, sery twarde zetrzyj na tarce
Focaccia to jeden z moich ulubionych chlebków. Przypominająca grube ciasto do pizzy, idealnie komponuje się z ziołami. Czasami dodaję do niej inne składniki, takie jak: oliwki, suszone pomidory, czy karmelizowaną cebulę, co i wam polecam. Przecież eksperymentów nigdy za wiele!
Na fali mojego zafiksowania na punkcie mąki żytniej upiekłam ciasto żytnie i zrobiłam zakwas. Dzisiaj gdy uznałam, że zakwas dostatecznie jest dopieszczony i dokarmiony upiekłam najprawdziwszy domowy chleb! Przepis znalazłam na tym blogu. Wydawał mi się dostatecznie prosty jak na pierwszy chleb na zakwasie
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego, w zasadzie, placka z cebulą i anchois, niech koniecznie to nadrobi! Niezbyt szanowane warzywo, jakim jest cebula, pokazuje tu swoje najlepsze strony, zawstydzając tych, którzy jej nie doceniają;)
Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.
Dzielimy ciasto na kilkanaście części (ja na 16), z których formujemy kuleczki. Każdą z nich zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Pamiętajmy, aby nie robić zbyt grubej warstwy cukru – wtedy bułeczki będą miały twardą „skorupkę”.
Bakłażana obrać i posolić, odstawić na 10 min. aż puści sok. Przepłukać pod wodą i osuszyć, następnie pokroić w małą kostkę 1cmx1cm, podsmażyć ok. 15 min. na oliwie z oliwek.
Siemię lniane przez dłuższy czas kojarzyło mi się z okropnym wywarem, który łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Wiele razy wzbraniałam się przed wypiciem go, ze względu na konsystencję- siemię lniane zalane wrzątkiem wypuszcza galaretowatą maź. I ta właśnie maź idealnie nadaje się do chleba, tworząc wilgotny miąższ, schowany pod chrupiącą skórką.
Forma do muffinów daje tyle możliwości! Poza tradycyjnymi, przeznaczonymi do niej wypiekami, idealnie nadaje się do wyrastania dla okrągłych bułeczek. Wystarczy chwila „leżakowania” i ciasto pięknie wypełnia całą przestrzeń.
Chlebek na zakwasie z dodatkiem melasy i sera pleśniowego, delikatny w smaku i lekko wilgotny z chrupiącą skórką na śniadanko w sam raz ... Polecam :-)
Flan czyli krem karmelowy, dalsza rodzina Wojciecha o meksykańskich korzeniach wykonuje taki od pokoleń, dla wielbicieli deserów na bazie mleka skondensowanego rzecz nieodzowna.
Bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka – idealna na kolację we dwoje. Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki