Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Zbliża się Wielkanoc, więc warto przetestować parę przepisów na serniki :) Ten poniżej znalazłam w "Kuchni" ( nr 10 - październik 2007 ). Spodobało mi się w nim połączenie sera i czekoladowego ciasta.

Po upieczeniu okazało się, że jest to bardziej sernikobrownie niż sernik - intensywnie czekoladowe ciasto jest ciężkie, wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z delikatną serową masą.

Jedyne, co bym zmieniła w przepisie, to ilość cukru w cieście - następnym razem nieco bym ją zmniejszyła.

 

Zdjęcie - Sernik marmurkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

krem serowy :

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • parę kropli esencji waniliowej [ dałam 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii ]

ciasto :

  • 200 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 125 g mąki


Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm [moja miała 25 x 30] - wyłożyć ją papierem do pieczenia [dno i boki] - posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Wszystkie składniki kremu serowego przełożyć do miski i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć razem z masłem do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (nieustannie mieszając) - do chwili, aż składniki zmienią się w gładki sos.

W innej misce ubić całe jajka z cukrem, dodać do nich lekko przestudzony sos czekoladowy, dokładnie zmiksować, wsypać przesianą mąkę i znów dokładnie wymieszać.

Do formy wlać 3/4 ciasta czekoladowego, wyrównać jego powierzchnię. Na wierzchu rozsmarować masę serową, a na nią wyłożyć porcjami resztę ciasta. Trzonkiem łyżki "narysować" na powierzchni marmurkowy wzór, częściowo mieszając ze sobą krem i ciasto - ja zrobiłam to patyczkiem szaszłykowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut [aż masa serowa się zetnie].

Upieczone ciasto ostudzić i dopiero wtedy kroić.

 

Zdjęcie - Sernik marmurkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów