PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA
Czyli klops... To bardzo fajny sposób na zastąpienie wędliny ze sklepu - zwłaszcza teraz - gdy nie wiadomo, czy nie była dodana do niej sól do posypywania dróg...
A tak na poważnie - prosty do wykonania przepis, a efekt murowany. Taki klops za każdym razem może być inny, możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, no i dodatki: przyprawy, zioła, grzyby, warzywa...
Świetnie się sprawdzi jako wędlina na kanapkę, ale też może być mięsną częścią obiadu. Hit to: plasterek takiej pieczeni na pieczywie, na wierzch plasterek żółtego sera i wszystko zapieczone w piekarniku lub opiekaczu - uwierzcie - Wasze dziecko zakocha się w takim "hamburgerze".

Dzisiaj klops z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem selera. Pieczeń wykonana jest bez dodatku bułki.

Zdjęcie - PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczeń rzymska - Laura SKŁADNIKI:
  • 1-1,2 kg mięsa (u mnie udziec z indyka)
  • 1/2 selera
  • 1 spora cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Warzywa obrać, mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, poodcinać tłuszcz (chyba że ktoś lubi). Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja i sos sojowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie należy przesadzać z solą - bo tak jak w kotletach mielonych w efekcie są bardziej słone.
Masę wyłożyć do keksówki. Większość przepisów mówi o smarowaniu formy tłuszczem i wysypywaniu jej bułka tartą. Ja tego nie robię - klops bez problemu wychodzi z formy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut. Jeśli chcemy jeść go od razu - na ciepło, należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy zacząć kroić.

Kategorie przepisów