Ciasto czekoladowe z masą kawową
Dzisiaj polecam bardzo dobre ciasto z przepyszną masą kawową. Masa zrobiona na bazie serka mascarpone z likierem kawowym. Biszkopt wyszedł mi trochę za jasny ale i tak było to bardzo udane ciasto.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę o średnicy 21 cm i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 lub 4 części.
Składniki na nasącz:
- pół szklanki nalewki kawowej
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
- 4 łyżki cukru
Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i posypać dowolna posypką. Ja posypałam krokantem.
Smacznego:)