Zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami
Tym razem danie obiadowe, albo na obiadokolację. Niewiele trzeba się narobić a efekt jest pyszny.
Zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 4 ziemniaki
- 1 por
- ulubiona kiełbaska
- duża śmietana 18%
- 2 jajka
- tarty ser
- masło
- olej
- tymianek, sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
Ciasto wykładamy do naczynia do zapiekania i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, tarty ser, przyprawy i dodajemy pokrojonego w talarki pora i kiełbaskę. Na koniec dorzucamy lekko przestudzone ziemniaczki. Farsz mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Całość zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut do ścięcia się masy.