Plastyczna masa cukrowa do tortów

Niektórzy z moich znajomych bardzo czekają na ten wpis, dlatego też postanowiłam się "reaktywować" - przerwa była długa, przepraszam. No nic to.

Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)

Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny (tyle zajęło mi przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał u mnie w lodówce 3 dni (tyle zajęło nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie stało - nie skruszała, nie zeschła się, nie zrobiła się twarda. Kroiło się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostawały na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Podobno można ją mrozić. Powtórzę: jest świetna!

Przepis cytuję STĄD.

Plastyczna masa cukrowa do tortów

* 0,5 kostki margaryny lub masła* 1 szklanka wody* 25 dag mąki pszennej* 0,5 kg cukru pudru "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób."

Mój pierwszy tort przystrojony masą cukrową:

Zdjęcie - Plastyczna masa cukrowa do  tortów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Masełko bazyliowe przepis

Masełko bazyliowe przepis

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sposób na kasztany

Sposób na kasztany

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Karmelizowana balsamiczna cebula
1

Karmelizowana balsamiczna cebu…

Dzi Dzi
karmelowy

Kandyzowany ananas

Kandyzowany ananas

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja
1

Skórka pomarańczowa w syropie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Masło w prezencie
1

Masło w prezencie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Granola piernikowa z mini pierniczkami

Granola piernikowa z mini pier…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Korzenny krem dyniowy

Korzenny krem dyniowy

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ananas kandyzowany

Ananas kandyzowany

aronia aronia
Wiem co jem

Domowa masa makowa - prosta i szybka
3

Domowa masa makowa - prosta i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przyprawa korzenna do pierników

Przyprawa korzenna do piernikó…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny