Kruche ciasteczka maślane
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
300 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki
20 dag cukru pudru
Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.
Podzieliłam ciasto na 2 części - zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowałam dość cienko (ok pół centymetra) - posypując mąką i wycinałam ciasteczka. Ułożyłam na pergaminie i piekłam 10-15 minut w 180 stopniach C.
Kiedy ciastka przestygną można je posmarować je lukrem i udekorować. Ciasteczka są kruche i niezbyt słodkie.
Dekoracje zrobiła moja córka, która bardzo prosiła, żeby to wyraźnie zaznaczyć, co niniejszym czynię.