Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka  maślane

 Zdjęcie - Kruche ciasteczka  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kruche ciasteczka  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kruche ciasteczka  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kruche ciasteczka  maślane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

300 g masła

3/4 szklanki cukru

1 jajko + 1 żółtko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki

20 dag cukru pudru

Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.

Podzieliłam ciasto na 2 części - zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowałam dość cienko (ok pół centymetra) - posypując mąką i wycinałam ciasteczka. Ułożyłam na pergaminie i piekłam 10-15 minut w 180 stopniach C.

Kiedy ciastka przestygną można je posmarować je lukrem i udekorować. Ciasteczka są kruche i niezbyt słodkie.

Dekoracje zrobiła moja córka, która bardzo prosiła, żeby to wyraźnie zaznaczyć, co niniejszym czynię.

Kategorie przepisów