Moja mama zazwyczaj podawała nasze 'leczo' do mięsa. Czasem jadłam je solo. Czasem na kolacje, odgrzane. Żeby szybko zaspokoić głód po całym dniu 'na dworze' :)
Ostatnio owocowo u mnie na blogu, ale nic na to nie poradzę. Tyle pięknych owoców dookoła, że trzeba koniecznie z nich korzystać, póki jest sezon. Na czekoladowe i orzechowe ciężkie wypieki przyjdzie czas jesienią i zimą. Teraz cieszmy się lekkimi, słodkimi ciastami z owocami :)
Cukinie, bakłażany i pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a potem wymyślam co z tym zrobić.
Uwielbiam żołądki! Najbardziej w takim słodkawym sosie. W słodkawym, bo z dużą ilością marchewki. Ale w sosie koperkowym, albo cebulowym najprostszym też nie pogardzę. Jeszcze z duuuużą ilością majeranku i sporym dodatkiem słodkiej mielonej papryki, mniam. Do tego proponuję świeżą bułkę, np. wrocławską lub ziemniaczki i surówkę. Chociaż ryżem lub kaszą też będzie pysznie.
Ostanie dni w naszym domu można byłoby nazwać śliwkowymi dniami... Śliwki były chyba we wszystkich naczyniach jakie posiadamy łącznie z miskami łazienkowymi. Ze śliwek smażyłam dżemy - takie zwykłe z cukrem dla rodziny i z fruktozą - dla siebie. Spora część wylądowała w zamrażarce - będą idealnym dodatkiem do ciasta w jakieś zimowe popołudnie. Był chutney śliwkowy i ciasto śliwkowe i dużo, dużo śliwek przez nas spałaszowanych. Przy takim urodzaju w te owoce nie mogło zabraknąć na stole ziemniaczanych kul nadzianych śliwką - knedli.
Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy.
Każdy ma czasem ochotę na coś dobrego, kremowego, słodkiego. Ten deser to właśnie taka słodka pokusa. Mam kilka wariacji na jego temat i każda jest pyszna. Oczywiście odkładamy na bok tabele kalorii i indeksy glikemiczne. Po prostu delektujemy się....
Odkąd odkryłam źródło gotowego ciasta kruchego, które nadaje się jako spód pod słone nadzienie, tarty są jednym z naszych ulubionych posiłków. Eksperymentujemy z obłożeniem, które raz wychodzi lepiej, raz jest mniej udane; jak baza natomiast najlepiej jednak sprawdza się ricotta. Wczorajsza wariacja okazała się przepyszna.
Chole Palak to nic innego jak fasolka garbanzo znana w Polsce pod nazwą ciecierzycy (chole) i świeży szpinak (palak) – tyle że po Indyjsku :) Zapewniam Was, że gdy już raz skompletujecie sobie wszystkie potrzebne przyprawy, dania kuchni Indyjskiej staną się nie tylko bardzo dostępne, ale również szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu. A efekt zawsze zadziwia bogactwem smaku. Jest dla mnie coś magicznego w Indyjskich aromatach ..
Z okazji wydania kolejnej książki Joanny Chmielewskiej zaczęłam odświeżać sobie starsze pozycje. Miłośnikom twórczości tejże autorki nie trzeba przedstawiać treści książki "(Nie)Boszczyk Mąż", ale nie-miłośnikom należy się jedna ważna informacja: jedna z głównych bohaterów powieści gotuje rewelacyjnie, z rozmachem, i fantazją. A ja zawsze, ale to zawsze, podczas lektury zapadam na wilczy głód, czasem dobijam się sięgając po "Książkę poniekąd kucharską" tej samej autorki. po przejrzeniu pobieżnym znalazłam inspirację obiadową: duszony kurczak w sosie koperkowym :)
Faszerowane skorupki uwielbiam i często przyrządzam. Do tej pory zamiast majonezu, dodawałam masło i tylko zieleniną lub ew. starte, podsmażone pieczarki czy suszone grzybki. W każdej wersji jednakowo je lubię! Lubię je również nie tylko za walory smakowe, ale także za to, że można je sobie przygotować wcześniej, a nastepnie przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte folia spożywcza. Przed podaniem wystarczy je podsmażyć.
Była niedziela, więc uznałam, że należy wykonać jakiś szybki deser. I stało się. Sernik na zimno, na pistacjowym spodzie z brzoskwiniami, które akurat były w pobliżu. Wiele nie trzeba, aby było smacznie i ładnie w niedzielne popołudnie.