Gulasz z żołądków i prosta, pyszna surówka
Uwielbiam żołądki! Najbardziej w takim słodkawym sosie. W słodkawym, bo z dużą ilością marchewki. Ale w sosie koperkowym, albo cebulowym najprostszym też nie pogardzę. Jeszcze z duuuużą ilością majeranku i sporym dodatkiem słodkiej mielonej papryki, mniam. Do tego proponuję świeżą bułkę, np. wrocławską lub ziemniaczki i surówkę. Chociaż ryżem lub kaszą też będzie pysznie.
A ta surówka to moje najnowsze odkrycie. Strasznie prosta, nic nie trzeba do niej trzeć (i dobrze, bo tego nie lubię) tylko wystarczy posiekać cebulę, a marchew i ogórki kiszone pokroić w plasterki. Do tego przyprawy, olej, ocet... i tyle. Pyszne, nie tylko jako dodatek do żołądków, ale do mielonych i solo. Polecam gorąco!
Gulasz z żołądków
Składniki:
- żołądki drobiowe lub indycze
- kawałek słoniny lub smalec ze skwarkami lub bez, ew. olej
- dużo drobno pokrojonej cebuli (przynajmniej tyle co żołądków)
- sól
- pieprz
- słodka papryka mielona
- majeranek
- listek laurowy
- ziele angielskie (2 - 3 ziarenka)
- pszenny chleb (bez skórki), opcjonalnie*
Żołądki oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie obsmażyć je na gorącym tłuszczu. Może to być tłuszcz z pokrojonej w drobną kostkę i świeżo wysmażonej słoniny, smalec lub olej. Dodać dużo posiekanej cebuli, zalać niewielką ilością gorącej wody**, dodać listek, ziele, posolić. Przykryć i dusić, aż żołądki będą miękkie, a cebula sie rozpadnie i utworzy gęsty sos. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, roztarty majerankiem i słodką mieloną papryką.
*jesli dodacie zbyt dużo wody, albo za mało cebuli dodajcie pokruszony chleb bez skórki, który sos fantastycznie zagęści i doda smaku
**podczas gotowania, zbyt dużo wody może odparować, wtedy należy małymi porcjami uzupełniać jej ilość
Szybka surówka z ogórków kiszonych i marchewki
Składniki:
- 4 marchewki
- 6 ogórków kiszonych lub małosolnych
- 1 cebula
- 1 łyżka białego octu winnego*
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek*
- szczypta soli
- czarny pieprz świeżo zmielony
- szczypta cukru
Pokroić w cienkie plasterki ogórki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymeszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem oliwą i octem. Odstawić surówkę do lodówki na minimum godzinę, aby marchewka zmiękła,
*w zależności od wielkości warzyw, może zastnieć potrzeba dolania nieco większej ilośći octu i oliwy
Smacznego!