Leczo z pomidorów i cukinii. Z przepisu mojej Mamy :)

Leczo z pomidorów i cukinii. Z przepisu mojej Mamy :)

Zdjęcie - Leczo z pomidorów i cukinii. Z przepisu mojej Mamy :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Leczo" było dla mnie zawsze lekkim daniem z pomidorów, cukinii i ryżu.Jedzonym w wakacje. W słoneczne dni. W pomidorowym sezonie.
Dlatego zawsze z dużą nutą podejrzliwości patrzyłam na mięsne, ciężkie zupy, które zawsze na koloniach nazywane były 'leczem' :)
Moja mama zazwyczaj podawała nasze 'leczo' do mięsa. Czasem jadłam je solo. Czasem na kolacje, odgrzane. Żeby szybko zaspokoić głód po całym dniu 'na dworze' :)
Tutaj w Norwegii, nagle przypomniałam sobie to pyszne, letnie danie i po raz pierwszy zrobiłam je sama. Z przepisu Mamy / buzia dla Ciebie, kochana! /
Polecam!

„Leczo” z pomidorów i cukinii/porcja dla 2 – 3 osób/
1 kg pomidorów, obranych*
1 duża cukinia, pokrojona w półplastry3 – 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych1 cebula200 g ryżu, najlepiej basmatiulubione przyprawy / u mnie suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie /oliwa z oliweksól i świeżo mielony pieprz, do smaku
* Pomidory zalać wrzątkiem, po ok. ½ - 1 min odlać wodę. Nacinać na czubku na krzyż i obierać ze skórki.
Na oliwie podsmażyć cebulę na szklisto, dodać czosnek, zioła, wrzucić pomidory pokrojone w kostkę i dusić ok. 20 min.Dorzucić cukinię, a gdy zmięknie, wsypać ryż. Całość dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki / w razie potrzeby można dodać trochę wody /

Dosolić i dopieprzyć leczo do smaku. *
* Moja mama, specjalistka od tego leczo, radzi jeszcze dodać trochę ostrej i słodkiej czerwonej papryki. Ja niestety zapomniałam – ale i tak było pyszne :)
Można podać jako dodatek do mięs, albo solo. Ja upiekłam do leczo czosnkowy chlebek naan – pasuje idealnie.
Smacznego!
Zdjęcie - Leczo z pomidorów i cukinii. Z przepisu mojej Mamy :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z pomidorów i cukinii. Z przepisu mojej Mamy :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów