Brzoskwiniowy sernik na pistacjowym spodzie
Była niedziela, więc uznałam, że należy wykonać jakiś szybki deser. I stało się. Sernik na zimno, na pistacjowym spodzie z brzoskwiniami, które akurat były w pobliżu. Wiele nie trzeba, aby było smacznie i ładnie w niedzielne popołudnie.
Składniki:
150 - 200 g herbatników, mogą być np. digestive, drobno pokruszone
ok. 70 g rozpuszczonego masła, niesolonego
ok. 2/3 - 1 szklanki (cup) orzechów pistacjowych, naturalnych, posiekanych na drobno
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego (lub ewentualnie morelowego)
250 g białego sera o gładkiej konsystencji, np. serek typu Philadelphia
2/3 szklanki (cup) jogurtu gęstego typu greckiego
1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 brzoskwinie, rozgniecione na pure
1 - 2 łyżki żelatyny (w zależności od tego ile chcemy/możemy czekać na efekt końcowy)
Do dekoracji:
1 brzoswinia do dekoracji,
jagody lub inne owoce
niewielka garść pistacji, grubo posiekanych
Przygotowanie:
1. Wymieszać dokładnie rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć herbatniki w wysokiej formie okrągłej, wyrównując całą powierzchnię np. łyżką. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Wymieszać pistacje z marmoladą i wyłożyć na warstwę herbatnikową. Wyrównać. Wstawić do lodówki.
3. Zmiksować razem ser, cukier, miód na jednolitą masę. Dodać jogurt i pure brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać całość.
4. Żelatynę rozpuścić dokładnie w około 3-4 łyżkach bardzo gorącej wody w małej misce lub filiżance. Ostudzić i dodawać po trochu do masy serowej, dokładnie mieszając całość.
5. Przelać delikatnie do formy, na wierzch warswty pistacjowej. Wstawić do lodówki na noc lub krócej, w zależności od tego ile żelatyny zostało dodane do masy.
6. Ozdobić sernik brzoskwinią pokrojoną na mniejsze części, np. w półksiężyce.
Posiekane grubo pistacje nałożyć na boki ciasta. Dodać na wierzch inne owoce, według gustu.
Smacznego!
Składniki:
150 - 200 g herbatników, mogą być np. digestive, drobno pokruszone
ok. 70 g rozpuszczonego masła, niesolonego
ok. 2/3 - 1 szklanki (cup) orzechów pistacjowych, naturalnych, posiekanych na drobno
2 łyżki dżemu brzoskwiniowego (lub ewentualnie morelowego)
250 g białego sera o gładkiej konsystencji, np. serek typu Philadelphia
2/3 szklanki (cup) jogurtu gęstego typu greckiego
1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 brzoskwinie, rozgniecione na pure
1 - 2 łyżki żelatyny (w zależności od tego ile chcemy/możemy czekać na efekt końcowy)
Do dekoracji:
1 brzoswinia do dekoracji,
jagody lub inne owoce
niewielka garść pistacji, grubo posiekanych
Przygotowanie:
1. Wymieszać dokładnie rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć herbatniki w wysokiej formie okrągłej, wyrównując całą powierzchnię np. łyżką. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Wymieszać pistacje z marmoladą i wyłożyć na warstwę herbatnikową. Wyrównać. Wstawić do lodówki.
3. Zmiksować razem ser, cukier, miód na jednolitą masę. Dodać jogurt i pure brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać całość.
4. Żelatynę rozpuścić dokładnie w około 3-4 łyżkach bardzo gorącej wody w małej misce lub filiżance. Ostudzić i dodawać po trochu do masy serowej, dokładnie mieszając całość.
5. Przelać delikatnie do formy, na wierzch warswty pistacjowej. Wstawić do lodówki na noc lub krócej, w zależności od tego ile żelatyny zostało dodane do masy.
6. Ozdobić sernik brzoskwinią pokrojoną na mniejsze części, np. w półksiężyce.
Posiekane grubo pistacje nałożyć na boki ciasta. Dodać na wierzch inne owoce, według gustu.
Smacznego!