Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem
Odkąd odkryłam źródło gotowego ciasta kruchego, które nadaje się jako spód pod słone nadzienie, tarty są jednym z naszych ulubionych posiłków. Eksperymentujemy z obłożeniem, które raz wychodzi lepiej, raz jest mniej udane; jak baza natomiast najlepiej jednak sprawdza się ricotta. Wczorajsza wariacja okazała się przepyszna.
Formę do tarty lekko natłuszczamy i wykładamy kruchym ciastem. Obkrawamy brzegi równo z brzegiem formy. Skrawki możemy wykorzystać do dekoracji wierzchu :)Ricottę miksujemy z fetą, jajkiem, żółtkiem i sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy plastry papryki (oczyszczone z pestek), cebuli i oscypka. Posypujemy ziarnami groszku i posiekanym szczypiorkiem.Tartę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut; na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję opiekania, żeby wierzch apetycznie się zrumienił.Przed podaniem studzimy przez kilka minut.
- rulon gotowego ciasta kruchego
- łyżeczka oleju
- 1/2 szklanki ricotty
- 1/2 szklanki fety
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 pomarańczowa papryka (może być w innym kolorze, ale ta stwarza świetne zestawienie kolorystyczne z resztą składników)
- 1 czerwona cebula
- kilka plastrów oscypka
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- garść posiekanego szczypiorku
Formę do tarty lekko natłuszczamy i wykładamy kruchym ciastem. Obkrawamy brzegi równo z brzegiem formy. Skrawki możemy wykorzystać do dekoracji wierzchu :)Ricottę miksujemy z fetą, jajkiem, żółtkiem i sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy plastry papryki (oczyszczone z pestek), cebuli i oscypka. Posypujemy ziarnami groszku i posiekanym szczypiorkiem.Tartę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut; na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję opiekania, żeby wierzch apetycznie się zrumienił.Przed podaniem studzimy przez kilka minut.