KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Ostanie dni w naszym domu można byłoby nazwać śliwkowymi dniami... Śliwki były chyba we wszystkich naczyniach jakie posiadamy łącznie z miskami łazienkowymi. Ze śliwek smażyłam dżemy - takie zwykłe z cukrem dla rodziny i z fruktozą - dla siebie. Spora część wylądowała w zamrażarce - będą idealnym dodatkiem do ciasta w jakieś zimowe popołudnie. Był chutney śliwkowy i ciasto śliwkowe i dużo, dużo śliwek przez nas spałaszowanych.
Przy takim urodzaju w te owoce nie mogło zabraknąć na stole ziemniaczanych kul nadzianych śliwką - knedli.
Wykonanie knedli warto rozłożyć na dwa etapy: rano ugotować ziemniaki, a w porze obiadowej wykonać pozostałe czynności.
Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Knedle ze śliwkami - foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 25 dkg mąki pszennej
  • sól
  • mąka ziemniaczana do podsypania
  • odrobina masła (opcjonalnie)
  • ok. 1/2 kg śliwek

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i od razu zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Odstawić do wystudzenia. Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Szybko wyrobić ciasto.
Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Knedle ze śliwkami - foto - Laura Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę.
Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Knedle ze śliwkami - foto - Laura Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Knedle ze śliwkami - foto - Laura Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulę i obtoczyć ją lekko w mące ziemniaczanej (knedle będą przez to ładnie się błyszczały).
Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagotować wodę z solą kłaść do wrzątku porcjami i delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Aby upewnić się czy ciasto jest odpowiednie warto pierwszego knedla ugotować na próbę: jeśli ciasto się rozpada należy dodać więcej mąki, jeśli jest za twarde można dolać trochę mleka.
Ugotowane knedle układać w ogrzanym naczyniu, dodając odrobinę masła, aby się nie sklejały.
Zdjęcie - KNEDLE ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Knedle ze śliwkami - foto - Laura Knedle zwyczajowo podaje się ze zrumienioną bułką tartą, ja podałam je z waniliowym twarożkiem.

Kategorie przepisów