Indyjskie smaki. Chole Palak.
Chole Palak to nic innego jak fasolka garbanzo znana w Polsce pod nazwą ciecierzycy (chole) i świeży szpinak (palak) – tyle że po Indyjsku :)
Zapewniam Was, że gdy już raz skompletujecie sobie wszystkie potrzebne przyprawy, dania kuchni Indyjskiej staną się nie tylko bardzo dostępne, ale również szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu.
A efekt zawsze zadziwia bogactwem smaku.
Jest dla mnie coś magicznego w Indyjskich aromatach ...
Bardzo, bardzo polecam :)
Chole Palak
/ porcja dla dwóch – trzech osób/
źródło: ten przepis
1 opakowanie/puszka fasolki garbanzo - ciecierzycy ( chole )3 garście liści szpinaku ( palak; użyłam baby spinach )1 puszka pomidorów4 ząbki czosnku, drobno posiekaneok. 5 cm kwałek świeżego imbiru1 zielona papryczka chili3 łyżki oleju1 łyżeczka ziaren kuminu indyjskiego1 łyżka mielonej kolendry½ łyżeczki kurkumy½ łyżeczki czerwonej mielonej papryki½ łyżeczki soli1 łyżeczka mieszanki garam masala
Pomidory, imbir i zielone chili miksujemy na gładką masę / najlepiej użyć do tego celu ręcznego blendera /
Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy nasiona kuminu i czosnek. Gdy zaczną ‘pękać’ dodajemy kolejno: puree pomidorowo – imbirowe, kolendrę, kurkumę, czerwoną paprykę, i gotujemy całość ok. 4 – 5 min na średnim ogniu.
Gdy woda z pomidorów nieco odparuje, dodać szpinak oraz dosolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać ½ szklanki wody / ja zawsze dodaję, N. / Gotować pod przykryciem 7 – 8 min.
Na samym końcu dodać fasolkę garbanzo i mieszankę przypraw garam masala.
Podawajmy gorące, z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!