INDYJSKIE CHLEBKI NAAN

INDYJSKIE CHLEBKI  NAAN

Widuję je co jakiś czas na blogach, jednak ich niepozorny wygląd skusił mnie dopiero teraz. Przepis na moje znalazłam na blogu atiny. Te tradycyjne indyjskie chlebki formowane na kształt kropli wypiekane są w piecach tandori i są zaskakująco pyszne (nawet te z piekarnika!). Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, sałatki lub jako przekąska (i wspaniały spód do pizzy). Chlebki są mięciutkie, delikatne, puszyste, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. I do tego wymagają włożenia w nie minimum wysiłku. Wyrabia się je mikserem a piecze przez 3 minuty. Czego chcieć więcej? Bardzo mocno je polecam, u mnie weszły do menu na stałe.

Zdjęcie - INDYJSKIE CHLEBKI  NAAN  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 6 dużych chlebków

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 20min plus czas wyrastania ok. 1,5h

SKŁADNIKI:

  • 150ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 450g zwykłej pszennej mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju (plus jeszcze trochę do natłuszczenia miski)
  • 150ml roztrzepanego, płynnego jogurtu (można też użyć maślanki)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15minut.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego ok. 4min.

3. Miskę smarujemy olejem i umieszczamy w niej ciasto po czym owijamy ją szczelnie ściereczką lub folią spożywczą. I odstawiamy na 1h

4. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do maksymalnej temperatury u mnie to było 300st.

5.Formujemy płaskie placki w kształcie kropli (u mnie rozmazanej lejącej kropli ;-))  i układamy na obsypanej mąką ściereczce.

Zdjęcie - INDYJSKIE CHLEBKI  NAAN  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Gdy piekarnik osiągnie najwyższą temperaturę wyciągamy gorącą blachę i układamy na niej placki po czym niezwłocznie wsuwamy je do piekarnika na dość wysoki poziom (nie najwyższy).

7. Pieczemy 3 min w 300st natomiast gdy maksymalna temperatura to 250 pieczemy 5-6minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów