Muffinki z fetą i szpinakiem

Muffinki z fetą i szpinakiem

Zdjęcie - Muffinki z fetą i szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje pierwsze muffinki na blogu! Dostałam w prezencie blaszkę z otworami muffinkowymi, wykorzystałam także zwykłe foremki do babeczek, dlatego muffinki mają różny kształt. Postawiłam na początku na muffiny wytrawne czyli z fetą i szpinakiem. Jadłam takie u mojej koleżanki i bardzo mi smakowały. Muffinki na słono są fajną przekąską, można z nich również robić kanapki lub po prostu zagryzać np. do zupy. Przepis oryginalny znalazłam na stronie: http://artkulinaria.pl, polecam!

Składniki:

  • 50 dag świeżego lub mrożonego szpinaku (ja dałam mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 dag mąki pszennej
  • 5-6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 120 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 35 - 40 dag sera feta
  • sól, pieprz

Na patelnię wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli, pieprzu, dusić do  momentu wyparowania wody, na koniec zetrzeć czosnek, wymieszać. Odstawić do wystudzenia,  posiekać.  Ser feta pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem ubić całe jajka, jogurt i oliwę. Zawartość drugiej miseczki wlać do składników suchych i wymieszać, równocześnie dodać szpinak i ser feta.

Foremki do babeczek lub otwory muffinkowe napełnić ciastem (wcześniej wysmarować olejem, masłem i posypać bułką tartą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Piec na złoty kolor, po upieczeniu ostudzić lub podawać na ciepło, np. z masłem czosnkowym:-)

Zdjęcie - Muffinki z fetą i szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów