Nie ma Wielkanocy, nie ma imienin, ale sałatka z jajkiem i kukurydzą jest. Fajna propozycja na wyjadanie produktów, które nam zalegają w szafkach i lodówce.
Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)
Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem :-) W smaku są kremowe i puszyste.
Kluseczki są delikatne i mięciutkie.
Świetnie smakują na różne sposoby:
* na bogato – czyli z dodatkiem świeżych sezonowych owoców
* z prażonym kokosem albo chrupiącymi płatkami migdałów
* obsypane cukrem pudrem
* albo oblane masełkiem i posypane cukrem
Pycha!
Koniecznie spróbujcie!
Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków.
Młoda kapusta duszona z młodą marchewką i koperkiem to chyba jedno z najbardziej wyczekiwanych letnich dań. ale w związku z tym, że tak powszechnie znane to postanowiłam przygotować ją zupełnie inaczej - piekąc pokrojoną na ósemki.
Dziś przedstawiam Wam wersję wtedy przyrządzoną – sajgonki z mięsem wieprzowym, marchewką i selerem. Jak wszystko w Wietnamie, podawane z sosem sojowym, chilli bądź rybnym.
Pyszne, i lekkie ciasto, w sam raz na letnie gorące popołudnia. Delikatną, kremową piankę przełamują orzeźwiające truskawki, a całości dopełnia lekko kakaowy, biszkoptowy spód. Gorąco polecam, póki jeszcze mamy sezon na truskawki! :)
Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.
Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.
Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką.
Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.
Polecam!
Dzisiaj prosty przepis na schab gotowany w ziołach. Będzie smakował do pieczywa, oraz do obiadu. Wg. mnie to najprostszy sposób na zdrową, domową wędlinę. Wystarczy gotować mięso dwa razy po 15 min i po tym czasie otrzymamy gotową wędlinę
Dzisiaj pomysł na fajną wiosenną przekąskę. Dania z tortilli pojawiały się już na naszym blogu, tym razem w bardziej świeżej i pasującej do plenerowych przyjęć wersji. Proste w wykonaniu i mało kosztowne, a znikają ze stołu ekspresowo.
Kruche wafelki wypełnione mleczno – nugatową masą są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie do szkoły … do pracy … jak i deser do popołudniowej kawusi!