Biszkopt chiński

Biszkopt chiński

Wróciłam do przepisu z mojego dzieciństwa. Właśnie tym przepisem rozpoczęłam swoje samodzielne wypieki. Bardzo, bardzo wiele lat temu wyszperany i wybrane przeze mnie z książki mojej mamy "Pieczenie ciast i ciasteczek" autorstwa Ireny Głowackiej stał się moim ulubionym i wielokrotnie pieczonym ciachem - zawsze idealnie wychodził. Ciasto bardziej przypomina babkę i posypane cukrem pudrem można podać do kawy, ale świetnie też nadaje się na spody do tortu.
W domu rodzinnym piekłam go w wąskim, keksowym prodiżu - wtedy nie mieliśmy dobrego piekarnika, a ten sposób gwarantował sukces. Tym razem piekłam biszkopt chiński w silikonowej okrągłej formie.


Zdjęcie - BISZKOPT CHIŃSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt chiński

SKŁADNIKI:

  • 12,5 dkg mąki pszennej
  • 12,5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki zmielonej kawy

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem.
Masło utrzeć na gładką, lśniącą masę. Dodać żółtka, mąkę oraz kawę i dokładnie utrzeć.
Ubić białka na sztywną pianę, dodać do utartej wcześniej masy i delikatnie wymieszać.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

 

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów