Zupa z jarmużu z kaszą jaglaną
Dostępność jarmużu w sklepach sprawiła, że coraz częściej będzie się i u mnie pojawiał. Jako źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy stanowi ważny składnik codziennej diety a przy tym jest naprawdę smaczny. Dzisiaj polecam zupę z jarmużem w roli głównej z dodatkiem kaszy jaglanej, która ostatnio też coraz częściej u mnie gości.
Składniki:
- 1 opakowanie jarmużu
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 l bulionu drobiowego
- 100 g kaszy jaglanej
- sól, pieprz
W garnku podsmażyć boczek z cebulą. Wlać bulion. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygi selera. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min. Dodać jarmuż, kaszę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 15-20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)