Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem ananasowym , delicjami i galaretką

Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem ananasowym , delicjami i galaretką

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole! Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).

Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!

Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej

Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki.

Zdjęcie - Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem ananasowym , delicjami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
- białko – 8 szt
- cukier – 200 g
- kokos – 200 g
- mak – 200 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA:
- ananasy – 1 puszka
- galaretka pomarańczowa – 3 op
- mleko – 400 ml
- budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt
- żółtko – 5 szt
- masło – 200 g
- cukier – 3 łyżki

DODATKOWO :
- delicje pomarańczowe – ok. 300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.

Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.

Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.

 MASA :

Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.

Dodajemy budyń i cukier.

Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.

Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.

1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.

Studzimy.

Masło miksujemy na puszystą masę.

Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.

Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Dodajemy do przygotowanej masy.

 GALARETKA:

Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.

Studzimy.

Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.

Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

Wstawiamy do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

 Zdjęcie - Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem ananasowym , delicjami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów