Ciasto jogurtowe z truskawkami i płatkami migdałów.
Lato jest tak przepełnione świeżymi owocami, że czasem trudno zdecydować się na jeden rodzaj. Spacerując dziarsko pomiędzy bazarowymi budami można niemal dostać zawrotu głowy i oczopląsu. Z jednej strony sezon truskawkowy w pełni, z drugiej potężne kosze połyskliwych czereśni. Przecież to w tych pierwszych podobno nie ma robaków. Warto i po nie sięgnąć choćby ze względu na ich dobroczynne działania zarówno dla zdrowia jak i urody. Za chwile pojawią się jagody i pierwsze morele, a ja wciąż nie będę wiedziała na co się zdecydować.
Choć nigdy nie wiem, na które owoce mam największą ochotę, wiem, że najlepszym ciastem jest prosty i niezawodny jogurtowiec z sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzi się nie tylko z truskawkami, ale także z innymi letnimi owocami. Nie wymaga długich przygotowań, ani pieczenia w nieskończoność, co nie ukrywam jest jego ogromną zaletą, szczególnie w upalne dni. Piekłam już wiele ciast jogurtowych i jestem ich niezaprzeczalną fanką. Ciasto, jak ciasto, ale i w tym przypadku mam pewne wymagania. Ten przepis spełnia je wszystkie: ciasto jest po brzegi wypełnione owocami, jest pulchne i delikatne o jasnej barwie. Jest miękkie i lekko wilgotne o wyraźnym mleczno-jogurtowym aromacie. Dla urozmaicenia i wzbogacenia faktury dodałam płatki migdałowe. Bardzo lubię ich chrupkość, a świetnie komponują się ze smakiem truskawek.
Spróbujcie, jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni, a ciasto zagości w waszych domach na całe lato.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 500g truskawek
- 30g płatków migdałowych
Przygotowanie krok po kroku:
- Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, olej, a następnie jogurt i krótko zmiksuj.
- Mieszając łopatką lub mikserem na najwolniejszych obrotach dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wyłóż na blachę (25×25 lub okrągłą o śr. około 25cm) i wyrównaj.
- Na wierzch wyłóż umyte truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!