Lody truskawkowe
Zakochałam się w przygotowanych ostatnio lodach kawowych i postanowiłam wykorzystać ten przepis do stworzenia innych lodowych smaków. Oczywiście w pierwszej kolejności zrobiłam lody truskawkowe ze względu na dostępność truskawek. Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem :-) W smaku są kremowe i puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe :-)
Lody truskawkoweSkładniki:
- 600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzona
- puszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g
- 500 g truskawek
- 2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)
1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.
2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka.
3. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając.
4. Przełożyć do pojemnika o pojemności 2 litry i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF