Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zakochałam się w przygotowanych ostatnio lodach kawowych i postanowiłam wykorzystać ten przepis do stworzenia innych lodowych smaków. Oczywiście w pierwszej kolejności zrobiłam lody truskawkowe ze względu na dostępność truskawek. Te truskawkowe lody przygotowuje się bardzo szybko i nie wymagają żadnego mieszania po wstawieniu do zamrażarki. Jeśli dodacie alkoholu to lody nie będą zamarzały na kość i nie trzeba będzie wyciągać ich z zamrażarki na pół godziny przed jedzeniem :-) W smaku są kremowe i puszyste. Zapraszam na przepyszne lody truskawkowe :-)

Lody truskawkowe

Składniki:

  • 600 ml śmietana kremówka 30-36% – schłodzona
  • puszka mleka skondensowanego – słodzonego 397g
  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki spirytusu/wódki (opcjonalnie)

1. Truskawki obrać, opłukać, osuszyć i zmiksować.

2. Śmietanę z mlekiem skondensowanym miksować kilka minut aż zrobi delikatna pianka.

3. Do ubitej śmietany dodawać po trochu zmiksowane truskawki delikatnie mieszając.

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Przełożyć do pojemnika o pojemności 2 litry i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów