Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową

Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową

 Wiem , że część z Was już od dawna tego przepisu u mnie wypatruje!

Pokazałam kiedyś zdjęcie, a po przepisie ślad zaginął <tak , tak  lenia miałam>.

Ale w końcu jest!

Wafelki zrobione są na wzór znanych chyba wszystkim wafelków śniadaniowych Knoppers , znanych z telewizyjnej reklamy.

Kruche wafelki wypełnione mleczno – nugatową masą są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie do szkoły … do pracy … jak i deser do popołudniowej kawusi!

Polecam!

Zdjęcie - Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

MASA MLECZNA:

*mleko – 1/4 szkl

* drobny cukier – 1/4 szkl

* prawdziwe , dobrej jakości masło – 175 g

* mleko w proszku – 1 szkl

MASA NUGATOWA:

* nutella / krem orzechowy – 180 g

*prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g

* kakao – 1 łyżka

* orzechy laskowe – 150 g

DODATKOWO:

* wafle / andruty – 4 szt

* czekolada + orzechy do dekoracji

Zdjęcie - Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA MLECZNA :

Mleko gotujemy z cukrem , studzimy.

Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka w proszku – dokładnie mieszamy.

MASA NUGATOWA:

Orzechy prażymy na suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy.

Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy.

Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy.

Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy.

Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów