Ciasto powinno być grubości ok. 1,5 cm. Następnie wykrawaj foremką kształty krakersów. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasteczka...
Cebulę obrać i drobno posiekać, przełożyć do miski. Liście bazylii posiekać, dorzucić do cebuli, dodać oregano, rozmaryn, 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego i wymieszać...
Filety rybne nacieramy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy, siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce (skórą do dołu), pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki...
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jajka miksujemy z masłem i olejem czosnkowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksując na wolnych obrotach dolewamy wodę gazowaną. Dodajemy jogurt, cebulę, czosnek, drobno posiekane zioła i sól. Dokładnie mieszamy...
Cebulę siekamy drobno i szklimy na 1 łyżce oleju smakowego, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz startą drobno marchew, podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy pozostały olej smakowy oraz mięso. Smażymy mieszając, aż mięso będzie brązowe...
Czy Wasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe. Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z przygotowanym pesto, zwracając uwagę, by sos dokładnie pokrył makaron. Formę delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej...
Ułóż puree na środku talerza. Ostrożnie zdejmij łososia z brytfanki. Ułóż łososia na wierzchu puree. Cytrynę przekrój na pół, na każdy talerz połóż jedną ćwiartkę. Od razu podawaj...
Pokrój chleb, natrzyj ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej znów rozgrzej łyżkę oleju, przełóż na nią przygotowane wcześniej kromki chleba. Opiekaj z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Do miski przełóż sałatę, dodaj gruszkę, ser feta, plastry buraczka, orzechy, polej wszystko łyżką oleju, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciepłymi, czosnkowymi grzankami...
Brokuł podzielony na mniejsze cząstki wrzucamy do gotującej się wody na 4-5 min. Wyjmujemy i od razu wstawiamy do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Odsączamy. ¼ ugotowanego brokułu wrzucamy do blendera wraz z orzechami i natką pietruszki, miksujemy krótko na wolnych obrotach - pulsacyjnie, aby nie rozdrobnić za bardzo...
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego. Dodajemy do gotującego się bulionu. Odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone serki topione. Mieszamy do momentu rozpuszczenia, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. na bardzo wolnym ogniu...