Grillowana piętrowa gruszka z rukolą, serem i orzechami pekan

Grillowana piętrowa gruszka z rukolą, serem i orzechami pekan
Zdjęcie - Grillowana piętrowa gruszka z rukolą, serem i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 gruszki
  • 100 g sera koziego
  • 50 g orzechów pekan
  • garść świeżej rukoli
  • 2 łyżki oleju Kujawski z bazylią
na dressing:
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju Kujawski z bazylią
Przygotowanie

Dressing:
Bazylię drobno siekamy. Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny. Zagęszczamy cukrem pudrem.

Gruszki:
Gruszki kroimy na 3 części. Układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy po ok. 5 min. z każdej strony, smarując odrobiną oleju bazyliowego.

Całość:
Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem.

Porada:
Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów