Makaron ugotować według wskazań producenta i odcedzić. 4 łyżki oleju smakowego rozgrzać na patelni, zmniejszyć ogień na średni. Liście bazylii rozłożyć na oliwie i chwilę podsmażyć, aż będą przeźroczyste i chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć na arkusz papieru kuchennego...
Lekka, kremowa, delikatna, a przy tym wyjątkowo sycąca. Gotowana po części na mleku, dzięki czemu ma wyjątkowo subtelny, mleczny, wręcz deserowy posmak. Jest absolutnie fantastyczna! Dla przełamania polecam podawać ja z czymś chrupiącym, np. prażonymi płatkami migdałów oraz grzankami z bagietki.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i znów przełóż do garnka, w którym wcześniej się gotował, dodaj do niego pesto. Dokładnie wymieszaj, spróbuj, jeśli potrzebujesz - dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż na talerze, posyp parmezanem...
Rozgrzej garnek i podsmaż kmin rzymski oraz płatki chili przez 1 min. lub aż zaczną podskakiwać na patelni. Dzięki temu z nasion wydobędziesz niesamowity aromat. Odmierz połowę nasion i odstaw...
Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Świeże papryki pokroić w cienkie paski, paprykę konserwową w większą kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na cztery. Rozgrzać patelnię, smażyć na niej boczek, aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący, wówczas przełożyć go na talerz. Ugotować makaron...
W misce sałatkowej kładziemy kolejno: liście sałaty, kurczaka, boczek, drobno posiekane jajka, pokrojone w kostkę awokado, pokrojony ser, przecięte w pół pomidorki koktajlowe oraz cebulę pokrojoną w okręgi. Na górze kładziemy rukolę i kawałki sałaty...
Tym razem postanowiłam wykorzystać czerwoną porzeczkę, jednak w bardziej wytrawnej odsłonie. Kwaskowate owoce świetnie komponują się z serami, szczególnie pleśniowymi i właśnie to połączenie postanowiłam przenieść na dzisiejszy chlebek.
Zdecydowałam, że będzie to płaski, włoski chlebek focaccia, który wspaniale nadaje się na wakacyjny piknik
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie się gotował, podpraż płatki migdałów na suchej patelni. Odcedź makaron i przełóż na talerze, polej go gorącym sosem, udekoruj podprażonymi płatkami migdałów oraz parmezanem...
Filety rybne nacieramy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy, siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce (skórą do dołu), pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki...
Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia, uprzednio lekko posmarowaną olejem i rozciągnij ciasto. Wymieszaj roztarty z masłem czosnek i porozkładaj małe kawałki na cieście. Posyp wierzch ciasta serem i tymiankiem...
Przegrzebki na musie z bobu, pyszne danie . Fakt, zdecydowanie kosztowne .. bo tanie to danie nie jest, ale raz na czas.. mniam ! Małże te występują też pod nazwą małży św. Jakuba,.
Cebulę, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na oleju smakowym do momentu, aż warzywa zaczną przywierać do dna i będą lekko przypalone. Dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze chwilę...