Krakersy ziołowe

Krakersy ziołowe
Zdjęcie - Krakersy ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krakersy ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 75 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g razowej mąki orkiszowej
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół bazylii, oregano i tymianku
  • 1 małe jajko
Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko, wlej olej, wsyp sól i posiekane zioła. Wszystko dokładnie zagnieć na elastyczne ciasto, trwa to zazwyczaj ok. 3 min. Następnie przełóż ciasto do foliowego woreczka i włóż go na 1-2 godz. do zamrażalnika.

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno być grubości ok. 1,5 cm. Następnie wykrawaj foremką kształty krakersów. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasteczka.

Piekarnik rozgrzej do 160°C (z termoobiegiem) i piecz w nim krakersy przez 12 min. – na złoty kolor. Studź je na kuchennej kratce.

Porada:
Do moich krakersów dodałam suszone zioła, możesz je jednak pominąć i dodać sezam, mak czy ziarno słonecznika. Do ciasta na krakersy możesz również dodać starty ser typu parmezan.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów