Rolady rybne z aromatycznym szpinakiem podane z koperkowym puree

Rolady rybne z aromatycznym szpinakiem podane z koperkowym puree
Zdjęcie - Rolady rybne z aromatycznym szpinakiem podane z koperkowym puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolady rybne z aromatycznym szpinakiem podane z koperkowym puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na rybę:
  • 2 filety rybne z miruny (2 x 150 g)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera ricotta
  • 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • na puree:
  • 250 g ziemniaków
  • pęczek kopru
  • 1 łyżka masła
na sos:
  • 100 g ziemniaków
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • szczypta chili
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie

Ryba:
Filety rybne nacieramy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy, siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce (skórą do dołu), pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok. 15-17 min.

Puree:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem.

Sos:
Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili. Dodajemy masło i sok cytrynowy, mieszamy. Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli.

Całość:
Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami.

Porada:
Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą z ustawionym na nim durszlakiem.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów