Ziołowe paluszki grissini

Ziołowe paluszki grissini
Zdjęcie - Ziołowe paluszki grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe paluszki grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ziołowe paluszki grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • kulka świeżych drożdży o wielkości dwóch orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
na dekoracje:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Przygotowanie

Do dużej miski wlej wodę oraz mleko, wkrusz świeże drożdże i dodaj szczyptę cukru, wymieszaj. Odstaw na 10 min., po tym czasie dodaj do miski przesianą mąkę, następnie dodaj sól. Zagniataj ciasto ok. 5 min. - powinno być elastyczne. Następnie dodaj olej i znów zagnieć. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętość.

Po tym czasie posyp blat mąką i przełóż ciasto, rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm i podziel na 14 równych paseczków. Nadaj im kształt długich paluchów grissini.

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią paluchy. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp ziołami.

Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw blachę. Piecz 12 min., na złoty kolor. Studź na kuchennej kratce.


Porada:
Drożdże świeże możesz zamienić na suszone. Zmniejsz wtedy ich ilość o połowę.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów